eTwinning

Θεματικές Ενότητες

"The Odyssey of words still continues"

c712c1aa7_large.jpg

Η "Οδύσσεια των λέξεων" είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει υλοποιήσει το σχολείο μας. Ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με τους μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού των "Εκπαιδευτηρίων Πάνου" και συνεχίστηκε τις επόμενες τρεις χρονιές από τους μαθητές του Λυκείου. Έχει ήδη βραβευθεί με τρεις εθνικές και τρεις ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας. Θέμα του είναι η επιρροή της ελληνικής στις ευρωπαϊκές γλώσσες, η οποία γίνεται φανερή από τον μεγάλο αριθμό των λέξεων που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι στην καθημερινή τους ζωή και είναι εντυπωσιακά όμοιες, εφόσον προέρχονται από την ίδια ελληνική ρίζα. 
 
Μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των Ευρωπαϊκών γλωσσών να φτάσει στο τέλος του. Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, είχε την ευθύνη της οργάνωσης, του σχεδιασμού των δραστηριοτήτων και του συντονισμού των ευρωπαίων εταίρων. Για τη φετινή χρονιά οι συνεργάτες μας ήταν Λύκεια από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. 
 
Κεντρικός στόχος και τελικό προϊόν της φετινής προσπάθειας, ήταν η δημιουργία από τους μαθητές ενός λεξικού με παρουσιάσεις για κάθε μία από τις 285 λέξεις που συγκεντρώσαμε. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε η φετινή χρονιά λόγω της αιφνίδιας διακοπής των μαθημάτων σε όλες τις χώρες, εμείς συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως και τα καταφέραμε! Από τις 285 λέξεις παρουσιάζονται τελικά οι 254, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για τα δεδομένα της φετινής χρονιάς.
 
Οι μαθητές δούλεψαν σε διακρατικές ομάδες. Καθένας από τους 7 εκπαιδευτικούς ανέλαβε την εποπτεία 2 από τις 14 συνολικά ομάδες, ενώ οι λέξεις χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το θέμα τους. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστότοπο του προγράμματος στην ακόλουθη διεύθυνση: